fbpx
16 November 2019

9 manieren om je relatie te verbeteren

Als je net bij elkaar bent lijkt het rozengeur en maneschijn. Alles is bespreekbaar en je geniet van elkaar. Je kunt elkaar vinden en voelt je de koning te rijk. Je wilt niets anders dan bij elkaar zijn en niets wijst er op dat het ooit wat minder zal worden. Maar in praktijk is het iets anders, je relatie kan wat minder worden en de gesprekken samen vervlakken. Het is druk met werk, kinderen, vrienden en familie. Dat kan beter, maar hoe? Hier de manieren om dat te doen

  1. Praat met elkaar over wat je beleeft en voelt, niet over wat je doet.
    Samen doornemen wat er allemaal moet gebeuren en wat je hebt gedaan is natuurlijk nodig, maar in een echte relatie gaat het vooral om met elkaar te bespreken hoe dat voor je is. Wat je daarbij beleeft. Als je veel over  je gevoel praat en minder over feiten dan komt dat jullie relatie ten goede.
  2. Je mag jezelf zijn en hoeft niet te veranderen om het toch leuk te hebben.
    In een relatie moet je je altijd een beetje aanpassen uit respect voor de ander. Daar is niets mis mee, maar het mooiste is als je binnen je relatie jezelf kunt zijn zonder op je tenen te hoeven lopen. Jezelf zijn met de ander in gedachten is ideaal.
  3. Neem niet zomaar genoegen met: “we moeten wel ons eigen ding blijven doen”
    Hoe langer je samen bent hoe vaker het gebeurt dat je je eigen sporen wilt gaan bewandelen of dat je ziet dat je partner dat doet. Je hoeft niet altijd hand in hand te lopen om toch een goede relatie te hebben, maar het kan ook een teken zijn van minder interesse in elkaar. Daar horen teksten bij als: “we willen ieder wel onze eigen dingen blijven doen”, of “je moet me wel vrij laten”. Dat kan ook, zolang dat maar niet doorslaat en je blijft communiceren over wat je zoekt/vindt in datgene wat je graag alleen doet.
  4. Kies voor seks en praat erover.
    Herken je dat? Dat in het begin de vonken er van af vlogen en dat het nu gewoner wordt of dat jullie veel minder vrijen? Natuurlijk is het nu allemaal wat minder spannend dan in het begin, maar het kan best een boost gebruiken. Uitspreken hoe je dat beleeft is daarin heel belangrijk. En kiezen om ja te zeggen doet wonderen.
  5. Geef je partner jouw aandacht en je luisterend oor.
    Luisteren naar elkaar is een kunst op zich en dan bedoelen we met luisteren niet alleen stil zijn, maar echte aandacht voor elkaar hebben. Dat vraagt om inzet. En ook hiervoor geldt dat het niet vreemd is dat je daar wat meer moeite mee krijgt als je elkaar al lang kent. Toch blijft het verrassend om te ontdekken en te horen van elkaar wat je nou echt beleefd bij iets dat je voelt of ervaart.
  6. Vraag je partner om je te helpen.
    In het begin van je relatie valt onevenwichtigheid in wie wat doet niet zo erg op. Dat gevoel van onevenwichtigheid kan groeien naarmate de tijd vordert en kan leiden tot ruzies. In een goede relatie probeer je je in te zetten voor elkaar, maar heb je ook aandacht voor wie de ander is en vraag je elkaar om hulp, hoe kwetsbaar dat ook kan voelen.
  7. Geef je vertrouwen en vertel ook over moeilijke gevoelens.
    Om het mooi te hebben samen is openheid over wat je bezighoudt erg belangrijk. Juist open zijn over dingen die je niet zo makkelijk vindt om te vertellen schept een enorme band en begrip. (en dan bedoelen we niet hele zware dingen als vreemdgaan of iets dergelijks)
  8. Verbind je met je partner, blijf dicht bij elkaar.
    Een mens is niet gemaakt om alleen te zijn, maar in een relatie kan je je best alleen voelen. Dan lijkt het soms meer een “deal” om samen te zijn dan dat je je nou zo verbonden voelt. Dat kan beter worden als je er aan werkt!
  9. Ga naar een weekend van Encounter en leer nog beter te communiceren.
    Wil je wat meer maken van je relatie? Kies dan voor een weekend van Encounter. Daar komen al deze onderwerpen aan bod. Je doet zo’n weekend echt samen zonder pottenkijkers of groepsgesprekken.