fbpx
6 February 2020

Waarom werken aan je relatie een groter taboe is dan scheiden

Heb je ooit wel eens gehoord van een stel dat ze lekker bezig zijn met werken aan hun relatie? En hoe vaak hoorde je plotseling dat een stel gaat scheiden?

Het laatste gebeurt veel vaker dan het eerste toch? Een vreemde situatie die een mentaliteitsverandering in onze maatschappij nodig heeft. De optie om te gaan scheiden is veel geaccepteerder  geworden. Bovendien is het inmiddels eenvoudig uit te voeren. Je kan jezelf afvragen: zijn we een relatie niet teveel als een investering gaan zien waarop rendement gemaakt dient te worden. Als het rendement te laag is dan is de investering mislukt. Daarmee leggen we feitelijk de verantwoordelijk van dat rendement buiten onszelf neer. Maar in een relatie gaat het om meer dan geven en nemen, het is beter om ernaar te kijken als geven en ontvangen. In het woord ontvangen schuilt acceptatie en aanvaarding hoe je partner gebrouwen is.

“We zijn op elkaar uitgekeken”

We hebben de neiging in onze consumptieve maatschappij om ook met een consumptieve houding naar relaties te kijken: Als iets niet meer werkt gooien we het weg in plaats van te kijken wat er te repareren valt. Zo lijken we dat ook meer en meer met onze  relatie te doen: “We zijn op elkaar uitgekeken”, of: “Het gevoel is weg”, horen we dan. De vraag die we willen stellen: Wat heb je daar aan gedaan? In welke mate heb je je ingezet om iets bijzonders van je relatie te maken? Of kijk je vooral naar je partner in termen als: Voldoet niet?

Maar iets bijzonders van je relatie maken vraagt om een andere kijk naar partnerschap. Werken aan je relatie is, als je er over nadenkt, veel logischer dan te gaan scheiden. Er is immers zoveel te verliezen. Sterker nog: als je kinderen hebt is scheiden eigenlijk alleen op papier mogelijk, want je houdt voor altijd intensief contact met elkaar. En “voor de kinderen bij elkaar blijven” lijkt wel niet meer te mogen. Toch is je inzetten voor je relatie, desnoods omwille van de kinderen, een prachtig streven.

“Kinderen worden vaak verscheurd door een scheiding”

Kinderen worden vaak verscheurd door een scheiding en kunnen zelf niet scheiden. Een probleem is ook dat deze kids, vaak ongewild, toch veel negativiteit over hun vader of moeder opvangen. Dat resulteert regelmatig in verdrietige situaties en loyaliteitsproblemen. Financieel kan het ook tot lastige situaties leiden en de rozengeur en maneschijn van een nieuwe partner heeft natuurlijk ook geen eeuwig leven. Vaak krijgt het sociale leven een flinke knauw, gaan vriendschappen verloren en krijgt familie het ook zwaar.

“Angst om te moeten veranderen”

Vermoedelijk is de angst om te moeten veranderen een belangrijke oorzaak van de beperkte mate waarin echtparen zich inzetten om te gaan werken aan hun relatie. Het lijkt inmiddels een groter taboe om te zeggen dat je aan je relatie werkt, dan om te zeggen dat je er mee ophoudt. Zo eindigt liefst 40% van de huwelijken in een scheiding. Wij denken dat dit cijfer enorm omlaag zou kunnen, omdat er zeer goede mogelijkheden zijn om de relatie nieuw leven in te blazen.

We zeggen niet dat niemand moet scheiden. Er zijn voldoende situaties te bedenken waar een scheiding verstandig is. Bij een grote vertrouwensbreuk bijvoorbeeld, kan het heel moeilijk zijn om te voorkomen dat mensen niet met elkaar verder kunnen. Er zijn meer redenen te bedenken die op het eerste gezicht hout lijken te snijden:

  1. Je bent op elkaar uitgekeken
  2. Je hebt geen vertrouwen meer in elkaar
  3. De karakters botsen te erg
  4. Je kan slecht naar elkaar luisteren
  5. Er is een heel andere kijk op de toekomst
  6. Er zijn gezondheidsproblemen
  7. Seksualiteitsbeleving wijkt erg af
  8. Je een heel andere kijk op de opvoeding van kinderen
  9. Er zijn financiële problemen

Er zijn echter ook veel redenen om bij elkaar te blijven:

  1. Je houdt nog van elkaar
  2. Jullie hebben samen veel opgebouwd, meegemaakt en gedeeld
  3. Jullie kennen elkaar erg goed
  4. De kinderen
  5. Financiën
  6. Je sociale omgeving behouden

“Zet je relatie weer opnieuw in het licht”

En om die reden zet Encounter zich in voor mooie en solide relaties. Relaties zijn nooit perfect, maar kunnen wel een manier zijn om je leven vervulling te geven. Het is fantastisch als stellen zich inzetten voor hun relatie, zoals ze ook zorgen dat hun huis netjes op orde is, dat de auto onderhouden wordt. Zoals ze een nieuwe studie doen om zichzelf te ontwikkelen, of een leertraject in gaan om een betere baan te krijgen. Precies zo kan je ook je relatie weer opnieuw vorm geven. Gewoon door eens een programma te doen dat je relatie weer opnieuw in het licht zet. En nee, daarvoor hoeft het niet slecht te gaan met je relatie. Sterker nog, hoe eerder je er aan begint hoe beter het zal gaan.

Zet je in voor elkaar. Volg een Encounter relatie weekend. Het zal jullie goed doen.